Projecten

De afgelopen jaren hebben wij gewerkt aan diverse onderzoeken en projecten op het gebied van duurzaam toerisme en recreatie.

Inzicht in het perspectief van ondernemers in de toerisme en recreatie sector

Oktober 2022 - mei 2023

In opdracht van Gemeente Nunspeet hebben we een vragenlijst ontwikkeld voor het verkrijgen van inzicht in het perspectief van ondernemers op verschillende thema’s die centraal staan in de koersnotitie voor recreatie en toerisme. De resultaten hebben we geanalyseerd en vertaald in een rapportage.

De reis van plastic verpakkingen op Texel

maart 2021 tot maart 2022

In opdracht van leer- werkbedrijf De Bolder hebben we een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar het recyclen van plastic verpakkingen afkomstig uit de Texelse horeca. Hiervoor hebben we onder andere een werkbezoek gebracht aan De Jutfabriek Terschelling en Uniplastic Wageningen. Vervolgens hebben we de rol van projectmanager op ons genomen voor het implementeren van dit initiatief.

Maatregelen voor het managen van drukte in recreatiegebieden

april 2021

Samen met Bart van Engeldorp Gastelaars van Blackbird Studio schreven we in opdracht van Vereniging van Nederlandse Gemeenten een artikel met daarin concrete tips voor maatregelen die je als gemeente kan nemen om recreatiedrukte in Nederlandse natuurgebieden in goede banen te leiden.

Subsidieaanvraag voor educatie rondom verzilting

oktober & november 2021

In opdracht van IVN natuureducatie schreven we mee aan een subsidieaanvraag voor educatie en bewustwording rondom verzilting. Met deze subsidie kan IVN het proces van verzilting en de ontwikkeling van zilte groenten meer bekendheid geven waardoor er meer ruimte voor de productie en consumptie van zilte groenten als alternatieve voedselbron komt . Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Burgerinitiatieven in Nederland - Hoe gaan we om met plastic afval?

februari tot augustus 2020

Babet heeft onderzocht welke strategieën burgerinitiatieven gebruiken om het plastic afval aan de Nederlandse kusten te verminderen. Dit resulteerde in een analyse over het eeuwenoude principe van strandjutten en hoe dit gebruikt kan worden om mensen te stimuleren hun afval op te ruimen.

Hoe kunnen de effecten van rewilding op het gebied van natuurontwikkeling en bezoekersbelevenis gemeten worden?

april tot augustus 2020

Lisalou heeft in samenwerking met het Nationale Parken Bureau voor Staatsbosbeheer onderzocht hoe een monitoringssysteem kan helpen bij het in kaart brengen van de natuurontwikkeling en hoe dit in relatie staat tot de bezoekersbeleving.

unsplash-image-m94kn8Rp61Q.jpg

(Hoe) kunnen we reisemissies effectief compenseren?

april tot augustus 2020

Myrthe heeft voor Green Destinations en de Good Travel Guide een artikel geschreven over effectieve manieren om te compenseren voor reisemissies. Hierin wordt geconcludeerd dat traditionele compensatie programma’s diverse beperkingen hebben en dat reizigers en de toerisme sector daarom eerst zouden moeten focussen op het verminderen van reisemissies.

Phu+Quoc+Island

Hoe wordt het plastic gebruik in Saigon beïnvloed door Vietnamese sociale en culture structuren en de toeristische levensstijl?

augustus 2019 tot april 2020

Lisalou heeft onderzocht hoe voorzieningen en culturele en sociale structuren in Vietnam invloed hebben op de keuzes van backpackers omtrent het gebruik van wegwerp-plastic in Ho Chi Minh City en het tropische eiland Phu Quoc. 

Schermafbeelding 2021-03-11 om 10.46.27.png

Hoe kan een Nationaal Parken Strategie Plus worden ontwikkeld en geïmplementeerd?

januari en februari 2019

Tijdens de master Tourism, Society & Environment hebben wij in opdracht van Staatsbosbeheer meegewerkt aan een analyse en advies voor de ontwikkeling van de Nationaal Parken Strategie Plus in de Drents Friese Wold.

17DBFBD2-EEBB-4057-BB2B-64191C8C5227.jpeg

Wat is de rol van het World Surfing programma in de duurzame ontwikkeling van Huanchaco als surfbestemming?

augustus 2019 tot april 2020

Myrthe heeft onderzoek gedaan naar het World Surfing Reserve programma, een initiatief van de Amerikaanse non-profit organisatie Save the Waves Coalition, dat is opgericht om lokale natuur en cultuur te beschermen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het betrekken van diverse groepen stakeholders een belangrijke factor is in het succesvol uitvoeren van het programma.

unsplash-image--an9viHZs3w.jpg

Hoe kan duurzame mobiliteit op Malta gestimuleerd worden?

mei tot augustus 2019

Tijdens de master Tourism, Society & Environment hebben Lisalou en Myrthe meegewerkt aan een project voor het stimuleren van multimodaal transport en het gebruik van de fiets op Malta. Het doel van het project was het bevorderen van de gezondheid, de natuur, de leefomgeving, sociale gelijkheid en de economie op het eiland. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een holistische aanpak inclusief veranderingen op het gebied van infrastructuur, wetgeving, samenwerking en onderwijs nodig is voor het verduurzamen van mobiliteit.

Schermafbeelding 2021-03-11 om 10.40.08.png

Wat is de beschikbaarheid van duurzaam gevangen vis in Lissabon?

mei tot augustus 2019

Tijdens de master Tourism, Society & Environment heeft Babet meegewerkt aan een project over duurzame visserij in Lissabon. Het begon met een onderzoek op locatie naar de beschikbaarheid van duurzaam gevangen vis en hoe de lokale bevolking hier tegenover staat. Daarna is er met deze data een campagne opzet in samenwerking met de Good Fish Foundation.

Santiago+de+Compostella

Hoe wordt Santiago de Compostela gezien als deel van het Europese cultureel erfgoed?

april 2019

In samenwerking met studenten uit Roemenië, Frankrijk, IJsland en Spanje hebben Babet en Lisalou meegewerkt aan een project voor PROPEACE* om samenwerkingen voor een Europees Cultureel Erfgoed en de relatie tot toerisme te verbeteren. * Project pour un Patrimoine Européen et un Avenir Culturel Ensemble, het Erasmus programma en de Europese Unie.