dereisnaarmorgen dereisnaarmorgen

De Reis Naar Morgen in het nieuws

Beste reiziger, weet dat je een hoop impact maakt met je reis. Babet, Lisalou en Myrthe zetten zich in voor groener toerisme.

Een groener toerisme: dat is wat Babet de Hoon, Lisalou Pam en Myrthe Naus met ’De reis Naar Morgen’ willen bereiken. Hoe? Door bijvoorbeeld gemeenten te helpen een groene koers te varen.

Heleen Vink | Zondag 28 mei 2023

Meer lezen
Sofie Visser Sofie Visser

De donut economie: inzichten voor het verduurzamen van toerisme

Jarenlang stond voor veel bestemmingen het groeien van toerisme gelijk aan het groeien van bezoekersaantallen. Kate Raworth, de ontwikkelaar van de donut economie, is sceptisch over deze “oude” definitie van groei en heeft daarom een revolutionair raamwerk opgesteld voor duurzame ontwikkeling. In deze blog onderzoek ik of de donut economie ook inzichten biedt voor het verduurzamen van de toeristische sector.

Meer lezen
Sofie Visser Sofie Visser

De link tussen toerisme en de SDGs

In 2015 stelde de Verenigde Naties een agenda op voor 2030, waarin alle landen werden opgeroepen om zich hard te maken voor de uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering en ongelijkheid. Zo werden de Sustainable Development Goals geboren. Deze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kan je zien als richtlijnen om mensen wereldwijd te mobiliseren. Maar welke rol is er voor de toeristische sector weggelegd en wat is er al gedaan in de afgelopen zes jaar?

Meer lezen
Bart van Engeldorp Gastelaars & Myrthe Naus Bart van Engeldorp Gastelaars & Myrthe Naus

Sorry,‌ ‌de‌ ‌natuur‌ ‌is‌ ‌vandaag‌ ‌helaas‌ ‌gesloten ‌

Met dichte musea, winkels en restaurants is er gelukkig nog één bestemming wel open: de natuur! Daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Alles voor wat ruimte, een dosis frisse lucht en om de muren thuis te ontvluchten. Tijdens piekmomenten worden op verschillende plekken toegangswegen naar natuurgebieden en stranden afgesloten. Los van corona, is dat het toekomstbeeld in een steeds drukker wordend Nederland of zijn er ook andere oplossingen?

Meer lezen
Sofie Visser Sofie Visser

Slow tourism: het nieuwe normaal?

Op een willekeurige dag besluiten om te kijken hoe lang je het vliegtuig kan laten staan. Abe Hendriks, promovendus aan de RUG/Campus Fryslân, besloot het vliegen te laten voor wat het is om alternatieve vervoersmogelijkheden te onderzoeken en gebruiken. Wij vroegen ons af hoe hij deze zoektocht ervaart en wat zijn verkregen inzichten zijn. Lees het in dit korte interview en laat je inspireren.

Meer lezen
Babet de Hoon Babet de Hoon

De kracht van lokale initiatieven tegen plasticvervuiling

In de afgelopen jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van het probleem rondom plastic afval. Ook de toeristische sector is hier in betrokken. Er zijn veel nationale en internationale initiatieven, organisaties en campagnes op verschillende niveaus (publieke- en privésector) die zich richten op het verminderen en voorkomen van plastic afval in de natuur. Maar er zijn nog vele stappen te gaan en het stimuleren van gedragsverandering is daarin een belangrijke. In deze blog neem ik jullie mee in hoe lokale duurzaamheidsinitiatieven in Nederland aan deze gedragsverandering kunnen bijdragen.

Meer lezen
Myrthe Naus Myrthe Naus

Reisemissies, CO2 compensatie en de klimaatcrisis

Vandaag de dag wordt op veel online boekingsplatforms de mogelijkheid geboden om de CO2 emissies van je reis voor slechts een klein bedrag te compenseren. Vaak gaat het dan om het planten van een boom. Dat voelt goed, toch? Zo kun je zonder schuldgevoel reizen door iemand anders te betalen voor het vernietigen van jouw CO2 uitstoot. Vaak wordt ons als reiziger verteld dat dit een duurzame en verantwoordelijke manier is om te reizen. Maar hoe effectief zijn dit soort CO compensatieprogramma's eigenlijk? En wat kun je daarvoor in de plaats beter doen?

Meer lezen
Lisalou Pam Lisalou Pam

Hoe kan ik bewust met mijn plastic gebruik omgaan op reis? Een verhaal uit Vietnam

Hoe verlaag ik mijn impact als bezoeker op een bestemming? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel als ik op reis ben. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn bestemming zo min mogelijk last ondervindt van mijn bezoek en er wellicht baat bij heeft dat ik er ben? Aan de hand van voorbeelden die ik tijdens mijn reis in Vietnam heb ondervonden leg ik uit welke factoren invloed kunnen hebben op je plastic gebruik en schets ik ideeën hoe wij, door ons iets bewuster te gedragen op reis, ons plastic impact kunnen verminderen.

Meer lezen